Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης
Επιστροφή στην Αρχική σελίδα
Μονή Σινά
Εντός των Τειχών
Περιβάλλων Χώρος
 
Πέριξ Προσκυνήματα
 
Καθισματα και Μετόχια

Η Αγία Βάτος
 Κατά την ερμηνεία των Πατέρων της Εκκλησίας η Αγία Βάτος προεικόνισε τη Θεοτόκο, η οποία αν και συνέλαβε στα σπλάχνα της το πυρ της Θεότητος δεν κατεκάη, αλλά γέννησε το Κύριο και Θεάνθρωπο παραμένοντας Παρθένος.

Η θέση της Βάτου συμπίπτει με εκείνη της Αγίας Τράπεζας του Παρεκκλησίου της Αγίας Βάτου, η οποία δεν έχει θεμελιωθεί επάνω σε Άγια Λείψανα, αλλά στη ρίζα της Αγίας Βάτου. Το ίδιο το φυτό ακόμη σήμερα θάλλει, μεταφυτευμένο Ανατολικότερα στον ανοικτό παρακείμενο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος της Βάτου αυτής είναι το μόνο που υπάρχει στη Σιναϊτική χερσόνησο.

Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Βάτου, το τεταρτοσφαίριο της κόγχης του οποίου κοσμεί ψηφιδωτός Σταυρός του 10ου αιώνος, ευρίσκεται πίσω ακριβώς από το Άγιο Βήμα του Καθολικού της Μονής, εορτάζει δε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εδώ κάθε Σάββατο τελείται η Θεία Λειτουργία. Ακόμη και σήμερα ο προσκυνητής εισέρχεται στον Αγιότατο αυτό τόπο ανυπόδητος, σε ανάμνηση της εντολής του Θεού προς το Μωυσή. Ο τόπος της Βάτου και σήμερα δεν διαφέρει από την περιγραφή της Αιθερίας προσκυνήτριας του τέλους του 4ου αιώνα από την Ισπανία, η οποία είχε επισκεφθεί τότε αυτό τον τόπο.

Ο Μωυσής λύνων το υπόδημα προ της Βάτου, Ψηφιδωτό, 6ος αι.
Ο Μωυσής λύνων το υπόδημα προ της Βάτου, Ψηφιδωτό, 6ος αι.

Θεοτόκος η Βάτος, Παρεκκλήσιο Ιακώβου Αδελφοθέου, Τοιχογραφία, 15ος αι. Ο Μωυσής λύνων το υπόδημα προ της Βάτου, Εικόνα, 13ος αι.
Η Θεοτόκος η Βάτος, η Αγία Αικατερίνα και ο Προφήτης Μωυσής Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Βάτου, Εσωτερική Άποψη
Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Βάτου, Εξωτερική Άποψη και η Αγία Βάτος  
Επιλέξτε τις εικόνες για μεγένθυνση

Δημιουργία και Χορηγία του Τόπου: Ίδρυμα Όρους Σινά
Copyright © των Κειμένων: Ίδρυμα Όρους Σινά, Αθηνών
Copyright © Φωτογραφιών: Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης

  Stay Global Kalampakas - Tsonis Co Stay Global Co