Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης
Επιστροφή στην Αρχική σελίδα
Βιβλιοθήκη
Χειρόγραφα
Έντυπα
 
Αρχείο

Το Σιναϊτικό Αρχείο
 

Σημαντικό τμήμα της ιστορίας της Μονής βρίσκεται μέσα στο πλούσιο αρχείο της. Δηλαδή μέσα στους αρχειακούς κώδικες, στα διάφορα έγγραφα, στις επιστολές κ.α. Όλα αυτά δεν προέρχονται μόνον από την κεντρική Μονή ή και από τα πολυάριθμα μετόχια της ανά τον κόσμο, αλλά και από εκκλησιαστικούς και κοσμικούς άρχοντες με τους οποίους η Μονή διατηρούσε σχέσεις. Για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο αρχειακό υλικό του Σινά.

Χρονολογικώς το αρχείο παρουσιάζει ανισομερή κατανομή. Ενώ δεν υπάρχει αρχειακό υλικό από την Κωνσταντινούπολη προ της αλώσεώς της από τους Οθωμανούς Τούρκους, βρίσκονται παλαιότερα έγγραφα Παπών στην Λατινική γλώσσα ή Ενετών ηγετών στην Ενετική,. Παλαιότερα είναι τα αραβικά έγγραφα μεταξύ των οποίων και έγγραφο της Διαθήκης του Μωάμεθ επικυρωμένο από τον Σουλτάνο Σελίμ τον Α΄, ο οποίος όταν το 1517 κατέλαβε την Αίγυπτο παρέλαβε και το πρωτότυπο προς φύλαξη στο θηραυροφυλάκειο των ανακτόρων της Κωνσταντινουπόλεως.

Στο Σιναϊτικό Αρχείο υπάρχουν πολλά προνομιακά έγγραφα που αναφέρονται στην προστασία της Μονής, των Μοναχών, την ασφαλή διακίνηση των προσκυνητών, την περιφρούρηση και οικονομική ανεξαρτησία της Μονής και των Μετοχίων της, την αποδέσμευσή της από το νομικό και φορολογικό καθεστώς του Ισλάμ, καθώς και την πλήρη ελευθερία της από κάθε εκκλησιαστική ή άλλης φύσεως εξάρτηση. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του αρχείου προέρχεται από τα πολυάριθμα Σιναϊτικά Μετόχια ανά τον Κόσμο, καθώς οι «μετοχιάτες» Σιναΐτες γίνονται δέκτες ποικίλων πληροφοριών και ειδήσεων, τις οποίες καταγράφουν στην αλληλογραφία τους με την κεντρική ιερά Μονή ή τις αφήνουν καταγραμμένες στα αρχεία των μετοχίων ή τα προσωπικά τους. Τέλος τα αρχείο είναι σημαντικό και πολύτιμο για την ιστορία της περιοχής του Σινά, για τους θεσμούς και τις παραδόσεις των κατοίκων της περιοχής και της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας που στο πέρασμα των αιώνων στην έλεγχε περιοχή.

Χρυσόβουλλο του Τσάρου Μιχαήλ, 1630
Χρυσόβουλλο του Τσάρου Μιχαήλ, 1630

Η Διαθήκη του Μωάμεθ, Επικυρωμένο Αντίγραφο, Τουρκικό Έγγραφο, 1858 Έγγραφο εκ Μέρους του Μεγάλου Ναπολέοντος υπέρ της Ι.Μ.Σινά, 1798
Διαταγή του Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου, 1668 Έγγραφο του Βοεβόδα της Ουγγροβλαχίας Ιωάννη Κωνσταντίνου Μπασαράμπα, 1689
Επιλέξτε τις εικόνες για μεγένθυνση

Δημιουργία και Χορηγία του Τόπου: Ίδρυμα Όρους Σινά
Copyright © των Κειμένων: Ίδρυμα Όρους Σινά, Αθηνών
Copyright © Φωτογραφιών: Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης

  Stay Global Kalampakas - Tsonis Co Stay Global Co