Ανακαλύψτε το Σινά από ψηλά δείτε φωτογραφίες τραβηγμένες από δορυφόρο ζωντανεύοντας έτσι το ταξίδι σας πάνω από το μαγευτικό Σινά.
Ζήστε την Ιερά Μονή και τις ομορφιές της ταξιδεύοντας μέσα από μια τεράστια συλλογή φωτογραφιών.
Διαβάστε την ιστορία και μάθετε όσα πολλοί λίγοι ξέρουν για την Μονή τις ομορφιές της και τα μυστικά της .
Δείτε τις καλύτερες αγιογραφίες, πολλές από αυτές τις έχουν δει μόνο οι μοναχοί.

H ΠΝΕΥΜΑΤΙΚH ΚΑI ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚH ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤHΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝHΣ ΣΙΝΑ

Καθώς κατά τρόπο θαυμαστό, από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους έως σήμερα, η προσευχή και η άσκηση των Σιναϊτών Πατέρων δεν έχει γνωρίσει διακοπή, η Ιερά Μονή Σινά διατηρεί ένα ιδιαίτερο κήρος. Έχει μάλιστα λεχθεί ότι απότελεί κατά κάποιο τρόπο "τον ένα εκ των δύο οφθαλμών του Χριστιανισμού με έτερο εκείνο των προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων".

Η Σιναϊτική παράδοση όμως δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα χώρο στον οποίο είναι αφιερωμένοι με προσευχή και άσκηση οι Σιναΐτες Πατέρες. Δέν αποτελεί μόνο μια κιβωτό για το σύνολο του Χριστιανισμού, αλλά και ένα χώρο ιδιαίτερα σεβαστό για τις άλλες δύο μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό και τον Μωαμεθανισμό. Η παράδοση αυτή στηρίζεται στη σύνθεση της οικουμενικής Ελληνορωμαϊκής και Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής κληρονομιάς σύμφωνα με την οποία επιζητείται η ασυγχήτως και αδιαιρέτως ένωση με τον Τριαδικό Θεό χωρίς όμως να αφομοιώνεται το ανθρώπινο πρόσωπο από αυτόν. Παράλληλα η συστηματική άσκηση και προσευχή δεν στοχεύει μόνο στην προσωπική κάθαρση αλλά στην ικεσία προς βοήθεια όλων των ανθρώπων αδιακρίτως καταγωγής. Ως Θεμέλιό της η σιναϊτκή παράδοση έχει την καλλιέργεια της προσωπικής ελευθερίας του ήθους και της αγάπης, χωρίς ιδιοτέλεια ή υποκρισία προς το πρόσωπο κάθε άνθρώπου, ο οποίος και αντιμετωπίζεται αδιακρίτως φύλου ή εθνικότητας ως εικόνα και ομοίωσή του ίδιου του Θεού, που μίλησε στον ερημικό αυτό τόπο και για χάρη του οποίου έχουν αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι να το διακονούν δια βίου.

Η Σιναϊτική διακονία κρατά τα προσκυνήματα ανοικτά και προσβάσιμα σε όσους προσφεύγουν στο χώρο της Μονής για βοήθεια και στήριξη, ενώ παράλληλα η μεγάλη σειρά των Σιναϊτών Αγίων και η ακτινοβολία της ζωής και του έργου τους έχει στηρίξει όχι μόνο το Χριστιανικό κόσμο αλλά και όλους τους κατοίκους της Σιναϊτικής χερσονήσου, με προεκτάσεις στο Ισλάμ και την Ιουδαϊκή παράδοση.

Οι Σιναΐτες Άγιοι συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιοτέρων της Χριστιανοσύνης. Ο Άγιος Ιωάννης συγγράφοντας την Κλίμακα, ένα κείμενο το οποίο είναι σεβαστό σε όλο το Χριστιανικό κόσμο, έχει καταγράψει με σαφήνεια όλα τα βήματα της πνευματικής ανόδου του αγωνιζόμενου ανθρώπου. Ο Άγιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος μετέφερε στη Δύση την τιμή προς την Αγία Αικατερίνη, και αναδείχθηκε εκεί Άγιος προ του Χριστιανικού σχίσματος Ανατολής και Δύσεως το 1054. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης δίδαξε την άσκηση της προσευχής στον σλαβικό κόσμο, ενώ οι άγιοι Νείλος και Αναστάσιοι επίσης με τα κείμενά τους έχουν δώσει μεγάλες μαρτυρίες για τη χριστιανική ασκητική στο σύνολό της.
Από το γεγονός της διηνεκούς επί δέκα επτά αιώνες παρουσίας στην περιοχή του Νοτίου Σινά αυτής της πνευματικής και πολιτιστικής παραδόσεως και της διαφυλάξεως των προσκυνημάτων που αντιπροσωπεύουν η Ιερά Μονή Σινά, και η τιμή στην Αγία Αικατερίνα, προστρέχουν, ανά τους αιώνας αλλά και σήμερα, στην ευλογία της απλοί άνθρωποι ή μεγάλοι Ηγέτες προσφέροντας δώρα, ή αναχωρητές προσφέροντας τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ παράλληλα οι Βεδουΐνοι κάτοικοι της περιοχής να αισθάνονται τη Μονή ως τη μεγάλη προστάτιδά τους, καθώς συνεχίζει τη διακονία της στο χρόνο, ενταγμένη ήδη και στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελώντας μάλιστα σημείο συναντήσεως των πιστών όχι μόνο των πολλών εθνοτήτων του Χριστιανισμού, αλλά και των άλλων δύο μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, και του Μωαμεθανισμού.

.Δημιουργία και Χορηγία του Τόπου: Ίδρυμα Όρους Σινά, Δολυλαιου 26, Αθήνα 115,21 Ελλάς. Τηλ. 210 6454923, Φαξ 210 6454632 e mail msf@otenet.gr,
Copyright © Κειμένων: Ίδρυμα Όρους Σινά, Αθηνών Copyright ©
Φωτογραφιών: Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης
Δημιουργία και Φιλοξενία Ιστοσελίδας SilkTech Ο.Ε.