Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης
Επιστροφή στην Αρχική σελίδα
Βιβλιοθήκη
Χειρόγραφα
Έντυπα
 
Αρχείο

Τα Χειρόγραφα
 

Τα Σιναϊτικά χειρόγραφα απαρτίζουν την μεγαλύτερη και αρχαιότερη Χριστιανική μοναστηριακή Βιβλιοθήκη στον κόσμο και δεύτερη μετά από εκείνη του Βατικανού. Απαρτίζουν μία ενότητα 3.000 χειρογράφων, από τα οποία τα δύο τρίτα είναι Ελληνικά. Κατά το 1975 σε κρύπτη του Βορείου Τείχους εντοπίσθηκε μεγάλος αριθμός και άλλων χειρογράφων και έτσι τα σιναϊτικά χειρόγραφα εμπλουτίσθηκαν με νέα.

Τα περισσότερα είναι Χριστιανικού περιεχομένου, υπάρχουν όμως και αρκετά ευρύτερου παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στον χώρο της Βιβλιοθήκης φυλάσσεται και το Ιστορικό Αρχείο της Μονής, όπου διασώζονται ιστορικής αξίας έγγραφα Αυτοκρατόρων, Πατριαρχών, Αρχιερέων, Ηγεμόνων, Σουλτάνων, το αντίγραφο της Διαθήκης του Μωάμεθ, η ακόμη κείμενα σημαντικά για την εθνική ιστορία πολλών Χριστιανικών λαών.

Ο σπουδαιότερος θησαυρός της Βιβλιοθήκης είναι σήμερα ο περίφημος Σιναϊτικός Κώδιξ, χρονολογούμενος στα μέσα περίπου τού 4ου αιώνος. Σημαντικός επίσης είναι και ο παλίμψηστος Συριακός Κώδιξ του 400 μ.Χ. με δεύτερη γραφή του 7ου και 8ου αιώνος. Το αρχαιότερο Ελληνικό Ευαγγέλιο της Βιβλιοθήκης είναι δώρο του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Γ', χρονολογούμενο το 717 μ.Χ. Επίσης περιλαμβάνονται αρκετοί Πάπυροι, η μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών ειληταρίων, και χειρόγραφα Αραβικά, Συριακά, Γεωργιανά, Σλαβικά, και ένα παλίμψηστο, το μοναδικό στο οποίο διασώζεται η Αλβανική Γλώσσα του Καυκάσου, γνωστή προηγουμένως μόνο από επιγραφές, είναι δε μερικώς αποκρυπτογραφημένη. Αρκετά χειρόγραφα έχουν αξιόλογες μικρογραφίες. Εκτός των χειρογράφων υπάρχουν και 5.000 έντυπα, μερικά αναγόμενα στις πρώτες δεκαετίες της τυπογραφίας με κείμενα όχι μόνο εκκλησιαστικού περιεχομένου αλλά και φιλολογικού ή παιδαγωγικού, ή ακόμη και κείμενα αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων όπως π.χ. του Αριστοφάνη και άλλων.

Καθώς τα σιναϊτικά χειρόγραφα καλύπτουν μία αδιάσπαστη ενότητα από τους πρώτους χρόνους της καθιερώσεως του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως σήμερα, τεκμηριώνουν τη συνείδηση που υπάρχει στην Ανατολική Χριστιανοσύνη ότι αυτή δεν γνώρισε περίοδο σκοτεινών χρόνων αμάθειας ή παρακώλυσης της ελεύθερης γνώσης.


Συριακός Κώδιξ, 778  
Επιλέξτε τις εικόνες για μεγένθυνση

Δημιουργία και Χορηγία του Τόπου: Ίδρυμα Όρους Σινά
Copyright © των Κειμένων: Ίδρυμα Όρους Σινά, Αθηνών
Copyright © Φωτογραφιών: Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης

  Stay Global Kalampakas - Tsonis Co Stay Global Co